Nätagg från PC som strömförsörjning till laddare

Många laddare man köper saknar inbyggt nätagg och de nätagg som finns att köpa i fackhandeln kostar en förmogenhet. Men några alternativ finns:

1) Ladda ifrån bilens cigarettändaruttag
2) Kånka med sig ett bilbatteri.
3) Konvertera ett pc-nätaggregat.

Den här artikeln är om det tredje alternativet, konvertera ett nätaggregat från en utrangerad PC.

Ingredienser:

  • Nätagg från PC.
  • Sidavbitare.
  • Lödpenna & lödtenn.
  • Kontakter passande aktuell laddare.
  • Limpistol eller liknande för att skydda avklipta elkablar.
  • Multimeter
  • Spiralband för att hålla ihop sladdarna (överkurs)
     

Introduktion.

Ett pc-nätagg har en myriad av olikfärgade kablar där varje färg representerar en spänning eller funktion. De färger vi är intresserade av i det här fallet är:

Färg funktion
Svart Jord (-)
Grön Start
Gul +12V (matning 1)
Vit (eller gul) +12V (matning 2)

Steg 1. Se till att nätagget startar

Kontakt 1

För att få nätagget att starta måste man koppla grön kabel till jord DVS. valfri svart kabel. Övriga kablar till denna kontakt skall inte användas så de klipper vi bort.

För att få det snyggare valde jag att ta bort höljet och klippte kablarna inne i lådan. Kom ihåg att inte arbeta med spänning inkopplad när höljet är av!

Efter att grön kabel är ihoplödd med svart kabel och övriga kablar till den kontakten är borttagna skyddar vi kabeländarna med tex smältlim:

Steg ett slutfört

Steg 2. 12V

På nyare nätagg finns det två 12V-matningar. Enligt specen skall det vara en matning till "4-pinnars kontakten" och en matning till resten. Färgen på samtliga 12V skall vara gul.

6 pinnars och 4 pinnars kontakt SATA-kontakter

Som ni ser på den högra bilden är det en gul kabel till ena sata-kontakten och vit till den andra. En snabb mätning med hjälp av multimetern (resistans mellan vit och gul kabel) visade att de mycket riktigt ligger på olika matning. För att få lite referens så tog jag ett till nätagg från hyllan och det hade samma matning till samtliga kablar med 12v. I det aggregat som används i exemplet så har man alltså valt att använda vita kablar för den ena matningen och gul för den andra vilket bryter mot specen men gjorde det enklare för mig.

Vi som behöver mer än de circa 15A som en kanal normalt skall klara måste alltså mäta upp vilka som hör var. För er andra räcker det med att välja en gul och svart kabel så har ni 12V som klarar ~15A.

Här är en bild på kontakterna, två kontakter på vardera matning. Notera också kortslutningsskyddet av smältlim:

Kontakterna som används i exemplet är några överblivna "Professor Strong Gold Connector". Andra altenativ är cigarettändaruttag, banankontakter, xt60 eller xt90. Det viktiga är att kontakterna inta kan bli kortslutna eller felkopplade samt att de inte används på batterierna så du av misstag kopplar dem direkt till 12V. 

Runt sladdarna har jag virat spiralband för att undvika att det blir trassel.

Övriga sladdar som inte använts klipps bort och skyddas mot kortrslutning och slutresultatet blir då:

Klappat och klart!